De schaatswinter januari/februari 1985

 

De winter zette al vroeg in: in het weekeinde 30/11 tot 1/12 kon er geschaatst worden: zaterdag via de Hooidamsloot de Princenhof op geweest, zondag ook, daarna weer dooi.

 

Direct in januari begon het te sneeuwen en (streng) te vriezen. Vanwege de sneeuw is het ijs niet overal even goed. Op 8 januari weer veel sneeuw.

Op dinsdag 8 januari met Jan F. over slecht ijs van Warga naar Grou en terug geschaatst.

Op donderdag  10 januari hebben we geschaatst op het IJsselmeer bij Hindelopen en op de route tssen Galamadammen en Staveren

Even dooi op 12 januari met iets regen. Daarna bestaat er een sterk hogedruk gebied boven Skandinaviƫ en het gaat een aantal nachten streng vriezen. Er werd in Leeuwarden een koudegolf geregistreerd van 13 tot 20 januari.

Op zondag 13 januari met Sybren R. op het Leekstermeer gereden.

Op donderdagmiddag 17 januari met Jan F. vanaf de Boksumerdam de 11 stedenroute gereden tot Sloten en weer terug.

Natuurlijk wordt gesproken over een 11 stedentocht, op vrijdag 18 januari wordt deze aangekondigd voor woensdag 23 januari. De zuidelijke route is prima, die hebben we volledig verkend na een rondje door de zuidwesthoek op zaterdag 19 januari. (Jan F., Siep Jan W., Gerard P., Siebe R. en Ludolf P.).

Jan F. heeft toen op zondag 20 januari de route van de 11 stedentocht vanaf Bolsward vervolgd, waarbij we hem op de Blikvaart vanuit Leeuwarden tegemoet zijn gereden. Op dat moment werd de 11 stedentocht die voor 23 januari was gepland afgelast vanwege het te slechte ijs in het noorden en de naderende dooi, dit tot groot verdriet van al diegenen die vanaf 1963 zaten te wachten.

Het ijs in het noorden van Friesland was inderdaad van slechte kwaliteit, maar het was wel te doen.

Het gaat dan dooien. Met dooi weer zijn we op zaterdag 26 januari naar de Weerribben geweest op slecht dooi ijs.

 

Op 7 februari gaat het opnieuw vriezen en van 11 tot 15 februari vriest het streng. Op 10 februari (zondag) met Jan F. over de Wirdumer vaart van Goutum naar Grou geschaatst, Over het Pikmeer, daarna naar Warga (Wargaster vaart) en vervolgens zelfde route weer terug naar Goutum. Op 12 februari (dinsdag) met Jan F. over de Zwette naar Sneek vice versa en donderdag 14 februari in m'n eentje 's middags vanaf de Boksumerdam via Sneek naar Sloten vice versa. Opnieuw gaat het wat dooien (16 februari) maar de vorst keert terug en uiteindelijk wordt de tocht na 1963 voor het eerst weer gehouden op donderdag 21 februari met prima ijs, iets dooi.

Ik was op zaterdag 16 februari vertrokken met het gezin voor een skivakantie in Parpan (voorjaarsvakantie van kinderen) met het idee dat de tocht wel weer niet door zou gaan.

Dat idee leefde maandag ook nog, toen is nog een grote groep rijders vertrokken naar de Mazoerische meren in Polen. Een deel van hen is direct na aankomst in Polen teruggekeerd.

In Zwitserland werd ik op de hoogte gehouden en op dinsdag kreeg ik het advies om toch maar terug te komen.  

Via een retourtje Chur Leeuwarden met de trein kwam ik op woensdagmorgen in Leeuwarden aan. Jan F. had me al ingeschreven. Die middag nog even geschaatst op de noordelijke route richting Franeker. Een dag later dus de 11 stedentocht geschaatst en weer een dag later (vrijdag) terug naar Zwitserland en op zaterdag weer geskied.

 

 

Direct daarna was deze schaatswinter afgelopen.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb